Acasă » Fişiere » Fisierele mele

Evaluarea firmei
2010-08-09, 10:18 PM

Valoarea unei companii este reflectata de capacitatea companiei de a genera fluxuri de numerar (cash-flow). Pentru a estima aceste fluxuri de numerar este necesar sa se parcurga un proces complex de previzionare a activitatii, care trebuie sa aiba in vedere cat mai multe din variabilele ce influenteaza activitatea unei companii.

Astfel, pentru a evalua cat mai corect compania dumneavoastra si pentru a va oferi un Raport de Evaluare complet,Estima Topocad Consulting va parcurge urmatoarele etape:
· Clarificarea strategiei si a directilor de dezvoltare ale companiei
· Stabilirea ipotezelor de prognoza financiara a activitatii companiei
· Stabilirea factorului de actializare a cash-flw-rilor viitoare functie de obiectivele managementului privind evaluarea si a factorilor de mediu extern care il influenteaza
· Simularea valorii companiei functie de variabilele cheie din modelul financiar

1. Realizarea unei investitii cu caracter industrial sau financiar;
Investitia cu caracter industrial este cazul cel mai clasic si cel mai întâlnit, acela al achizitiei unei firme, când investitorul investeste pe o perioada mare de timp, cumparând majoritatea sau un procent semnificativ din capitalul firmei. Procentul de titluri achizitionate îi va permite sa intervina într-o masura mai mare sau mai mica în gestiunea firmei, obiect al tranzactiei. În acest context, o asemenea investitie suscita metode aprofundate de evaluare. Amploarea procesului de evaluare depinde de dimensiunea tranzactiei (importanta firmei si procentul de titluri achizitionate). Investitia cu caracter financiar se distinge în general de cazul precedent prin nivelul mult mai restrâns al partii achizitionate, parte care poate fi de tipul cumpararii de actiuni la bursa, caz în care mijloacele de evaluare sunt mult mai putin dezvoltate decât în cazul precedent.

2. Vânzarea de active;
Vânzarea de active suscita acelasi gen de probleme ca cele mentionate mai sus, dar vazute din unghiul vânzatorului sau cedantului, care se poate afla în situatii speciale cum ar fi: cedarea unei firme mici unui grup important sau cedarea unei firme în dificultate. În acest ultim caz, vânzatorul este adesea obligat sa accepte evaluarea achizitorului. Logica evaluarii depinde adesea de situatia dintre vânzator(i) si cumparator(i).

3.Succesiune;
În acest caz, evaluarea se realizeaza pentru calculul drepturilor de succesiune.

4.Determinarea cursului de listare a unei societati la bursa;
Evaluarea realizata în acest caz este într-o mare masura influentata de metodele de calcul speciale, elaborate de bursa, dar si de grija managerilor firmei de a reusi introducerea societatii în bursa, în conditiile pietei financiare din acel moment.

5.Calcularea paritatii de schimb în cazul fuzionarii a doua societati;
Calculele privind paritatea sunt de regula foarte delicate, este cazul evaluarii nu numai al unei singure firme ci a doua, în plus avându-se în vedere raportul dintre cele doua.

6. Situatia de insolventa a firmei si controlul judecatorului sindic;

7. Masurarea interna a calitatii gestiunii.
Variatiile valorii unei firme pot indica daca gestiunea a fost satisfacatoare sau nu de la ultima evaluare efectuata. Daca evolutia valorii firmei este pozitiva, acest lucru înseamna o gestiune satisfacatoare.
• joint ventures si asocieri cu raspundere limitata;
• exproprieri;
• suport în caz de litigii;
• partaj;
• la solicitarea institutiilor financiare;
Institutiile financiare precum si furnizorii de capital pot cere evaluarea firmei înainte de a decide finantarea sau continuarea finantarii.
• actiuni juridice cu scop patrimonial: faliment, constituirea de ipoteci;
• dispute între actionari;

 

Categorie: Fisierele mele | Adăugat de: yka
Vizualizări: 755 | Descărcări: 0 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: