Acasă » Fişiere » Fisierele mele

GLOBALIZAREA
[ Descarcă de pe server (287.0 Kb) ] 08.09.2010, 10:22 PM

Realizarea unui curs cu titlul "Globalizare şi regionalizare” s-a dovedit încă de la început o provocare. Motivele sunt numeroase: cele două cuvinte se repetă aproape obsesiv în literatura de specialitate a ultimilor ani. Cărţi, articole, comunicări la conferinţe ştiinţifice …. nenumărate lucrări în care autori renumiţi îşi spun părerea referitoare la procesul de globalizare şi la cel de regionalizare. Principala problemă în momentul în care trebuie să predai studenţilor o disciplină cu acest nume este cea a selecţiei: care sunt cele mai avizate păreri, care sunt cele mai competente opinii în domeniu? Pentru că un curs trebuie să transmită informaţie, să spună lucruri necontroversate, despre un subiect extrem de controversat.

În plus, pentru a scrie un curs de autor, trebuie să spui ceva nou: se poate spune oare ceva nou despre globalizare şi regionalizare? Cu siguranţă da. Dar este oare important pentru studenţi să afle o opinie anume despre acest subiect, sau, dimpotrivă este bine să afle cât mai multe opinii pentru a-şi forma în final propria părere?

            Iată câteva dintre motivele care au dus la actuala structură, mai puţin obişnuită a cursului de Globalizare şi regionalizare. Fiecare capitol este tratat pe baza unei bibliografii specifice, considerată relevantă pentru tema respectivă. Coerenţa este asigurată prin succesiunea – logică, spunem noi – a capitolelor, precum şi prin comentariile de la începutul sau sfârşitul fiecărei teme.

            Parcurgerea acestui curs trebuie să asigure în primul rând însuşirea câtorva concepte fundamentale pentru fiecare viitor economist. Dar, cel puţin la fel de important este ca fiecare dintre cititori să perceapă deschiderea intelectuală pe care o presupune o asemenea disciplină. Practic, fiecare referinţă bibliografică, întregul curs se vrea un îndemn la lectură.

Autoarea       

Categorie: Fisierele mele | Adăugat de: yka
Vizualizări: 245 | Descărcări: 161 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: