Acasă » 2010 » Iunie » 17 » Augustin Zegrean, noul preşedinte al Curţii Constituţionale
4:07 PM
Augustin Zegrean, noul preşedinte al Curţii Constituţionale
Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale şi-au desemnat, joi, preşedintele, funcţia urmând să fie ocupată timp de trei ani de Augustin Zegrean.

Judecătorii Curţii Constituţionale s-au întrunit, joi, ei desemnându-l în funcţia de preşedinte pe Austin Zegrean.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui au fost conduse de judecătorul cel mai în vârstă, respectiv Ion Predescu (83 de ani), care, de altfel, asigură interimatul până la desemnarea şefului CC.

Augustin Zegrean (56 de ani) a fost desemnat membru al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu, în 2007, pentru un mandat de nouă ani.

Zegrean este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa - Năsăud, specializat în drept civil şi comercial.

Între 1990 şi 1992 a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei.

În 2004 a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

Articolul 7, alineatul, 1, din Legea privind Curtea Constituţională, prevede că CC are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii.

Potrivit legii de organizare, Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani.

Marţi, Iulia Motoc, care preia locul lui Nicolae Cochinescu, şi Ştefan Minea ce vine în locul lui Ioan Vida, au depus jurământul ca reprezentanţi ai CC, ceremonia desfăşurându-se la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

Vizualizări: 360 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: