Acasă » 2010 » Mai » 27 » Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu FMI
1:33 AM
Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu FMI
Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Aprobarea scrisorii de intenţie cu FMI a fost anunţată ulterior şi de premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern, care a explicat că România are nevoie de opt miliarde euro pentru a finanţa deficitul , iar acordul cu Fondul permite în continuare contractarea de împrumuturi de pe pieţele externe la costuri reduse.

El a arătat că prestaţii sociale precum alocaţia pentru copii, cea monoparentală sau cea de plasament, indemnizaţia pentru handicap accentuat, invalizi, veterani de război şi artişti creatori, precum şi bursele educaţionale nu vor fi diminuate, dar că odată cu elaborarea Codului Social vor fi reevaluate toate prestaţiile sociale aflate în plată.

Premierul a arătat totodată că, prin legea pensiilor care va fi promovată prin angajarea răspunderii, procesul de recalculare a pensiilor speciale va începe mai devreme decât era programat iniţial.

Pensiile speciale urmau să fie recalculate în baza legii pensiilor aflată încă în dezbatere în Parlament şi care va intra în vigoare anul viitor.

Boc a asigurat totodată că Guvernul va aloca în continuare bani pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin majorarea cu 46 milioane euro a bugetului alocat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, şi îi va sprijini pe tinerii care infiinţează prima firmă.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.


Vizualizări: 336 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: