Acasă » 2010 » Iunie » 24 » Guvernul renunţă la TVA pe achiziţii intracomunitare şi accize la bunuri de lux
1:21 PM
Guvernul renunţă la TVA pe achiziţii intracomunitare şi accize la bunuri de lux
Guvernul a decis să renunţe la aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare şi reintroducerea accizelor la produse de lux, după ce Comisia Europeană a atenţionat că aceste prevederi încalcă legislaţia UE, dar a menţinut registrul operatorilor intracomunitari, care va fi înfiinţat la 1 august 2010.

În şedinţa de miercuri, Guvernul a rediscutat ordonanţa de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, avizată la finele lunii mai, dar încă nepublicată în Monitorul Oficial, şi a adoptat o nouă formă care elimină prevederile incriminate de către CE, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"S-a decis în acelaşi timp ca produsele pentru care se va aplica taxarea inversă să fie restrânse, prin eliminarea unor mărfuri", au arătat sursele citate.

Documentul aprobat la 30 mai prevedea că achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii vor avea TVA.

În forma iniţială, ordonanţa stabilea totodată că vor fi din nou accizate confecţiile din blănuri naturale (cu 45%), cu excepţia celor de iepure, oaie, capră, articole din cristal (15%), bijuteriile din aur şi/sau din platină, cu excepţia verighetelor (10%), produse de parfumerie (între 10 şi 35%), armele şi armele de vânătoare altele decât cele de uz militar (100%), iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement (între 5 şi 15%), precum şi motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor şi altor nave şi ambarcaţiuni pentru agrement (între 5 şi 9%).

Comisia Europeană a transmis în urmă cu două săptămâni, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale "ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE" şi a reclamat că a fost consultată foarte târziu de către autorităţile române, iar Guvernul nu a ţinut cont de observaţiile primite din partea CE.

Ministrul Finanţelor a admis că atât aplicarea TVA pentru achiziţii intracomunitare, cât şi taxarea inversă privind TVA din anumite tranzacţii în piaţa internă contravin legislaţiei europene, dar a arătat că autorităţile vor urmări să iasă din această procedură înainte să fie aplicate penalităţi.


Vizualizări: 355 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: