Acasă » 2018 » Octombrie » 17 » Mini vacanță în Transilvania
2:38 PM
Mini vacanță în Transilvania

Bună tuturor! 
  
Astăzi vă voi povesti experiența noastră din zilele petrecute în concediul nostru. 
De data aceasta am ales alte obiective față de cele pe care le vizitasem deja și am stabilit ca timp de 3 zile să parcurgem și alte trasee noi, să cunoaștem obiceiuri și tradiții noi, personaje/caractere diferite, alte zone ale țării noastre, alte tipologii de persoane, ceva nou. 
Valentin (prietenul meu) m-a lăsat să aleg tot eu și de data aceasta destinația de vacanță. 
Am optat ca destinație de cazare pentru orașul Sighișoara. 

 

  Turnul cu Ceas 

 

 

   Scara acoperită Sighișoara 

 

 

 

 

 
În seara zilei de 14.10. am vizitat centrul orașului Sighișoara, am servit masa la unul dintre restaurantele recomandate de către cei ce ne-au găzduit, am făcut turul orașului cu mașina să vedem ce opțiuni avem pentru mâncare, cumpărături, obiective de vizitat (având deja o listă pregătită de mine cu obiectivele pe care ne doream să le vizităm).  
După prima seară (de acomodare) a venit ziua de 15.10. Am pornit la drum cu lista obiectivelor în mână și am decis să vizităm cât mai multe obiective și să nu ne limităm doar la Sighișoara (unde majoritatea obiectivelor turistice se aflau în apropiere unul de celălalt). 
În Sighișoara am vizitat: Cetatea Medievală, Turnul cu Ceas, expoziția de arme, expoziția de mobilier medieval în diferite stiluri, Casa cu muscate, în care a trăit 4 ani Vlad Dracul, Scara Școlarilor și Biserica din deal (Scara Scolarilor a fost construită în 1660 -1662, a avut inițial 300 de trepte iar în 1849 a fost modificată și a rămas cu 175 de trepte. A fost acoperită pentru protejarea copiilor, care urmau această cale spre scoală. De altfel, și acum la capătul ei se află liceul din oraș), Turnurile vechilor bresle (Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Franghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor și Turnul Fierarilor), Bisericile Sighisoarei (Biserica Româno-Catolică, Mănăstirea Sf. Dimitrie).  

 

 

 Turnul cu Ceas   

 

 

 

    Liceul Josef Haltrich Sighişoara

 

 

 


Imediat după expoziția de arme, chiar la clădirea de langă, se află „Casa Vlad Dracul“. În interior este amenajat un restaurant și o cameră în care teoretic ar trebui să te sperii când cineva se ridică dintr-un sicriu. Imediat în dreapta Turnului cu ceas se află colecţia de arme medievale şi tot lângă turn, camera de tortură. 

 

Ce am vizitat prin împrejurimi? 
  
În județul Sibiu, comuna Biertan, am vizitat Biserica fortificată Biertan.  

 

   Biserica fortificată Biertan

 

 

 

 


Din comuna Biertan ne-am îndreptat spre Mediaș unde am servit prânzul și am vizitat piața centrală, turnurile medievale (Turnul Clopotelor, Turnul Croitorilor, Turnul Aurarilor, Turnul Forkesch, Turnul Funarilor, Turnul Mariei, Turnul Rotarilor și Turnul Steingasser), Școala piaristilor, Casa Hann,  
Școala din castel, Biserica fortificată Sf. Margareta, Scara acoperită și temnița, Complexul arhitectural franciscan care include biserica și Mănăstirea Franciscană, Casa Rosenauer, Casa Schuller, Centrul vechi care pare ca un muzeu, Muzeul Municipal Mediaș, Casa memorială Stephen Ludwig Roth care se află chiar în centrul orașului. 

 

 

 

   Mediaș                 

 

 

 

       Centrul vechi Sighişoara

 

 

 

 


Obosiți (dar încă cu chef de plimbare) am continuat să mergem mai departe până la Târgu Mureș

Am vizitat "în fugă" Piața Trandafirilor, Cetatea Medievală și Biserica Reformată, Scara Rákóczi, Casa Bányai (Palatul Baroc), Centrul orașului Târgu Mureș, Palatul culturii
Și, nu în ultimul rând.....am dat "fuguța" la Mac Mac "să ne delectăm" cu niște junk food-uri ( de poftă) și am omis să spun de "clasicele cumpărături" din mall ( Promenada Mall Târgu Mureș). 
Seara ne-am întors în Sighișoara unde ne-am delectat cu câte un cappuccino și ne-am adus aminte de copilărie jucând cărți (război și pace), table și șah.  
În data de 16.10 am pornit la drum spre Valea Prahovei.  
Prima oprire a fost în Județul Brașov, Orașul Rupea. Aici am vizitat Cetatea Rupea și am rămas plăcut impresionată de priveliștea frumoasă.  Cetatea fiind ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construitǎ și extinsǎ în secolele al XIV-lea–al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent este în stadiu de ruinǎ. 

Concluzii (ușor deviate de la subiect dar importante) : 
Am omis să spun "cât de grandioase" sunt bisericile din Târgu Mureș, Catedrala uriașă poleită cu aur din Făgăraș unde orașul "ca imagine" arată deplorabil (blocuri gen ferentari), sărăcie lucie, șomeri și bătrâni neajutorați așteaptă probabil o schimbare în bine și nu putem să ne rugăm în liniște și pace dacă nu avem bisericile poleite cu aur. Așa scrie în Biblie? Oare Dumnezeu nu ne ascultă rugăciunile dacă nu avem o biserică mare sau a devenit toată lumea credincioasă peste noapte și nu mai au loc în biserici de s-a ajuns în stadiul în care să construiască palate?  
Ne mor oamenii în spitale, statul nu acordă ajutor dar oferă "fonduri nerambursabile" pentru biserici. 
Că avem deja mai multe biserici decât școli și spitale nu mai este niciun secret. Dar....este o rușine! 
Nu am nimic împotriva lor dar consider faptul că ne putem ruga și într-o biserică mai mică sau chiar de acasă. Credința o porți în suflet! (dacă o ai). 


Recomandări obiective turistice (dintre cele vizitate): Cetatea Medievală de la Rupea, Județul Brașov, Cetatea Medievală Târgu Mureș, Centrul vechi Sighișoara, Scara acoperită Sighișoara, Biserica Fortificată Biertan, județul Sibiu.  

 Cetatea Medievală de la Rupea

 

 

 

 

 

 

 

 


Obiectivele turistice din Sighișoara (se pot vizita toate foarte repede fără să fie nevoie să alocați acestui oraș mai multe zile de vizită ci doar câteva ore). La fel pot să spun și despre Biertan și Mediaș.  
În Târgul Mureș însă puteți aloca mai multe ore sau chiar 2 zile fiind un oraș cu un aspect medieval și cu foarte multe obiective turistice (care nu sunt amplasate toate în același loc așa cum au fost în locațiile mai sus menționate). 

 
Concluzii mini-vacanță: Pentru noi a fost o experiență frumoasă, am văzut locuri noi, obiceiuri și tradiții noi, persoane cu un alt nivel de educație și cultură, persoane cu bun simț, persoane care țin la obiceiurile lor și respectă tradiția ca pe ceva sfânt, locul unde ne-am cazat a fost foarte aproape de Cetatea Medievală Sighișoara (la 300 m de zidurile cetății medievale), condițiile meteo au fost foarte bune, am primit recomandări de restaurante și obiective turistice iar oamenii au fost foarte primitori cu noi, cu o atitudine pe care rar o întâlnești în zona noastră de sud, am avut parte de câteva zile de liniște în adevăratul sens al cuvântului, de aer curat, și nu în ultimul rând, am luat această vacanță drept o lecție educativă de viață. 

 

 Cetatea Medievală Târgu Mureș 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce nu ne-a plăcut?

Ne-am simțit un pic “ca în afară”. De ce spun asta? Toate indicatoarele erau în limba maghiară. Ok, am înțeles și respect asta… dar…. e trist să ajungi în propriul tău oraș (de prin Oltenia) și să vezi că au ajuns să folosească atât de mult engleza (pe toate indicatoarele/ direcțiile) și alții țin atât de mult la limba lor. Acest concept “normal” este în afara țării. Fiecare își afișează indicațiile în limba lor. Și….bravo lor!!! Respecţi asta pentru că ești în țara lor și trebuie să te adaptezi (altfel nu ai ce căuta acolo).  
De ce trebuie să adoptăm o limbă străină când avem propria limbă (care pentru unii oricum este străină și asta). Este suficient faptul că la locul de muncă trebuie să visezi (mai nou) minim 3 limbi străine și ne-am adaptat la asta, am învățat și facem ca ei în țara noastră. 
Înțeleg și conceptul de a atrage străinii la noi în țară dar hai să fim în stare în primul rând să schimbăm ceva la capitolul educație, cultură, imagine (pentru că la noi doar asta contează și dacă mergi în afară (depinde și unde desigur) o să rămâi șocat să vezi persoane importante, cu funcții, cât de simpli sunt ca ținută și comportament față de ceilalți. Și noi nu dăm 2 bani pe asta (în țara noastră promovând non-valorile!!!).  
  

 

Vă doresc să aveți parte numai de lucruri bune și frumoase!   
    

Cu drag,  
Viorica Giaba  
  
  

 

  
  

Vizualizări: 345 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0