Acasă » 2010 » Mai » 12 » Stiri
9:06 PM
Stiri

Statul ar pierde de 12 ori mai mult decat ar castiga din impozitarea veniturilor din IT

 

 


Eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordata programatorilor din domeniul IT este gresita, statul urmand sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicarea acestei masuri, apreciaza presedintele grupului IT Asesoft, Sebastian Ghita,

Stire preluata de pe mediafax.ro "Consider ca masura este profund gresita. Acesti oameni lucreaza pentru Romania si aduc in Romania zeci si sute de mii de euro fiecare, iar ei sunt parte a ceea ce numim «industria de varf» in Romania", a declarat Ghita.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga din impozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioane de euro pe an.

"Spre comparatie, estimam ca Romania va pierde, in acelasi timp, intre 120 si 150 de milioane de euro anual. Pierderile reprezinta fonduri europene neatrase, precum si sume de bani pe care firmele romanesti si, in special, statul roman, vor fi obligate sa le plateasca in afara tarii. Romania ar trebui sa aiba o gandire strategica in acest moment, pentru ca masuri insuficient elaborate sa nu conduca la pierderi foarte mari pe termen mediu si lung. Uneori, pentru a pastra un avantaj important, precum sunt programatorii romani, chiar este bine sa ne imprumutam. Altfel, pierderea este rapida, puternica si greu de recuperat", a mai spus Ghita.

El apreciaza ca impozitarea programatorilor va conduce la scaderea salarilor acestora, ceea ce va avea ca efect plecarea atat a oamenilor, cat si companiilor IT, din Romania.

"Daca cineva nu intelege importanta pastrarii acestor oameni aici, in Romania, in firmele romanesti, atunci este foarte grav. Consecintele scaderii salariilor prin supraimpozitarea programatorilor inseamna migrarea lor in alte state si in firme care platesc impozite catre alte state", a aratat presedintele grupului IT.

El a subliniat ca IT-ul este singura "speranta reala" a Romaniei pentru a avea o industrie de varf, mai ales ca in tara nu exista investitii in cercetare, iar nanotehnologia, ingineria genetica sau biotehnologia "nu exista".

"Nu este momentul sa fim ieftini la malai si scumpi la tarate sau sa adoptam un comportament de tipul «Mircea, fa-te ca lucrezi» doar pentru ca Romania are de returnat datorii acumulate de guvernari nechibzuite", a mai spus presedintele Asesoft.

La randul sau, directorul general al TotalSoft si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), Liviu Dragan, a declarat ca eliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pe venit acordat programatorilor din domeniul IT ar putea determina producatorii straini de aplicatii informatice sa plece din Romania.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, precum si eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.


 

 

 

Vizualizări: 397 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0