Acasă » Articole » Articolele mele

Ce stiti despre pisici? Stiati ca...
Pisicile prefera mancarea la temperatura corpului ( temperatura pradei proaspat ucise). De asemenea, prefera mancarea portionata in bucati mici, mai ales cand sunt bolnave. Aproape 60 % dintre pisici prefera sucul rece de tomate.

Pisicile pot fi dreptace sau stangace – adica prezinta o preferinta aparte pentru una din labute.

O pisica domestica sanatoasa poate atinge viteza de 50 de km/h in alergare, dar nu poate mentine aceasta viteza mai mult de 1 minut.

Pisicile isi ling blana pentru a se racori cand este cald. Ca si cainii, ele nu transpira decat prin pernitele de la labute.

Mustatile pisicii sunt adaptate special pentru a functiona ca o antena. Sunt folosite pentru a detecta o miscare sau pentru a masura deschizatura unui spatiu. Cu ajutorul mustatilor iti poti da seama in ce stare afectiva este pisica. Daca mustatile sunt mai in spate, pisica este furioasa, asa ca aveti grija. Unii oameni cred ca daca gasesc un fir de mustata au noroc. Eu stiu pe cineva care o colectie de mustati de pisica si este multimilionara!

Fiecare ureche a pisicii este controlata de 32 de muschi si se poate intoarce la 180 de grade. Oamenii au decat 6 muschi, asa ca e mai greu sa ne miscam urechile.

Blana unei pisici are 150.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe spate si 300.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe burta, asa ca nu e de mirare ca stapanii trebuie sa goleasca mereu aspiratorul. Naparlitul este controlat atat de hormoni si de temperatura camerei, cat si de lumina, chiar daca este artificiala. Pisicile nervoase naparlesc mai mult, mai ales daca sunt bagate in cusca si duse la veterinar.

Pisicile au un simt al teritoriului foarte dezvoltat. Teritoriul unei pisici domestice cuprinde 380 de hectare. Se pare ca hectarele se intersecteaza daca vedem vreo 8 pisici in curtea din spate cum alearga de jur imprejur.

Capacitatea de a sari. Echivalentul uman al unei sarituri de pisica are lungimea unui bazin de piscina.

Mirosul. Omul are 5 milioane de celule senzitive, iar pisica are 200 de milioane. Asta inseamna ca simt daca le schimbi nisipul zilnic, iar cand nu o faci, urineaza in alta parte.

Obiceiuri de dormit. O pisica matura isi petrece 15% din viata dormind profund, 50% dormind usor si 30% e treaza. Am observat ca aceasta perioada in care pisica este treaza coincide cu perioada in care omul doarme.

Laptele. Celor mai multe pisici mature le lipsesc enzimele necesare pentru a digera laptele, asa ca nu ii dati pisicii dumneavoastra mai mult de 2-3 lingurite de lapte o data. Prea mult lapte duce la balonari sau chiar diaree.

Dieta. Se pare ca o pisica castrata are nevoie de mai putine calorii decat una care nu este castrata. Nu este indicat sa pui pisicile grase la regim, pentru ca pot muri din aceasta cauza. Ficatul cedeaza prea repede, provocand boala numita ketoza.

Boli ale pielii. Am observat ca pisicile cu boli ale pielii mananca mai mult alimente care contin peste, cele cu afectiuni ale ficatului si ale rinichilor prefera carnea de pui sau mancaruri care contin ficat sau rinichi, cele cu afectiuni ale inimii prefera mancaruri pe baza de inimi de pui. Cand problema este rezolvata, nu mai mananca acel fel de mancare.

Oamenii pot auzi sunete de pana la 20.000 de hertzi, cainii sunete de pana la 40.000 de hertzi, iar pisicile sunete de pana la 100.000 de hertzi.

Pisicile nu deosebesc culorile, dar au nevoie decat de 1/6 din lumina folosita de om pentru a putea vedea.

Pisiciile au 5 degete la labuta din fata si 4 la cea din spate. O pisica polidactila are mai multe degete decat este normal.

Felinele nesterilizate pot face 420.000 de pui in numai 7 ani.

Pisicilor le place sa le vorbesti in soapta.

O pisica are 26 de expresii faciale. Si creierului omului si celui al pisicii ii corespund aceleasi parti pentru emotii.

Pisicile sunt stresate cand: naparlesc prea rau sau nu naparlesc deloc, se ranesc singure, sunt agresive sau nu au pofta de mancare. Exista un medicament, Feliway, care o data adminstrat pisicilor elimina stresul.

Pisicile interpreteaza un zambet in care se vad dintii drept agresiune. Poate din acest motiv pisicile se duc la persoanele care le urasc, pentru ca nu le zambesc si nu se uita in ochii lor.

Categorie: Articolele mele | Adăugat de: yka (2010-05-29)
Vizualizări: 817 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: