Acasă » Articole » Articolele mele

Greseli de evitat in CV si la interviu
Piata locurilor de munca este intr-o continua evolutie.
Toata lumea isi doreste sa aibe posibilitatea de a alege dintre mai multe locuri de munca, daca se poate cat mai bine platite.
Totusi, foarte multe persoane nici nu ajung sa fie chemate la un interviu pentru un asemenea post...
Exista o multime de informatii disponibile pe internet, sfaturi despre cum sa faci sa te prezinti bine la interviu, raspunsuri detaliate la intrebarea "ce sa fac ca sa imi gasesc un job, un loc de munca cu salariu cat mai mare"... si totusi nu sunt luate in considerare foarte multe sfaturi pertinente.
Noi iti vom prezenta de aceasta data modalitatile prin care sa nu iti gasesti un job pe piata cu oferte de locuri de munca.

Fii atenta la cele de mai jos!
1. Fa-ti cv-ul in 5 minute, nu-l actualiza, nu-l corecta, foloseste prescurtari gen mIRC: pleaca de la ideea ca, cu cat mai mult greseli de ortografie in constructii de genul "vreau sami gasesc un job bine-platit" vei face, cu cat mai multe prescurtari vei folosi ( "stiu k pot sa fac fatza postului"), cu atat mai multe sanse ai sa iti gasesti usor un serviciu.

2. Copiaza scrisoarea de intentie de pe internet si nu te obosi nici macar sa o modifici, astfel incat din ea sa rezulte ca esti barbat, pentru ca era scrisa initial pentru o persoana de sex masculin. O sa isi dea seama despre ce e vorba cei care vor citi cv-ul tau, doar nu sunt prosti, nu?!

3. Vorbeste-i de rau pe fostii angajatori, fa sa reiasa din cv-ul tau ca erau niste imbecili incompetenti care nu au stiut sa te aprecieze; daca iti gasesti timp, subliniaza faptul ca esti o persoana draguta, alftel te razbunai tu pe ei. Vei fi cu siguranta apreciata pentru aceste lucruri.

4. Aplica pentru un job chiar daca lucrezi inca in alta parte; potentialul angajator nici nu se va gandi ca il vei lasa balta si ca iti vei depune demisia cand nici nu se asteapta, plecata fiind la vanatoare de alte
locuri de munca.

5. Lauda-te in cv cu aptitudini pe care nu le ai; daca esti incepatoare in cunoasterea unei limbi straine, scrie ca esti avansata; pleaca de la premiza ca nimeni nu te verifica.

6. Cand esti sunata pentru programarea unui interviu, lasa-te greu convinsa; spune-i interlocutorului ca nu poti pentru ca iesi cu prietenii la suc, ca e prea cald afara sau prea frig, ca astepti un telefon care sa te cheme la un alt interviu de la o alta firma la care ai depus un cv, etc.

7. Descrie postul dorit drept unul care sa iti permita sa iti iei libere si concedii oricand ai tu chef. Angajatorii trebuie sa inteleaga ca esti o persoana care isi face datoria numai cand te afli in dispozitia necesara, nu cand este nevoie si vor trebui sa se obsinuiasca cu ideea din timp daca le vei face favoarea sa lucrezi pentru ei.

8. Cere cat mai mult beneficii gen: masina cu sofer, cursuri platite de firma pentru a te specializa pentru postul pentru care aplici pentru ca in prezent habar nu ai despre ce este vorba in fisa postului, iar tu esti o stea pe segmentul de piata de locuri de munca.

9. Intreaba ce salariu se ofera inainte de a intreba care vor fi atributiunile tale; trebuie sa stii mai intai cam ce vei putea face cu banii, nu?! Ce va trebui sa faci pentru banii respectivi si daca vei fi competenta, ori macar te vei descurca onorabil nu este deloc important.

10. Du-te la interviu fardata si imbracata ca si cand te-ai duce intr-un club de fite; fustele cat mai scurte, decolteurile cat mai generoase, fardul intins fara zgarcenie pot deveni atuuri; daca te resping aia la interviu poti merge direct la un bar sau chiar la disco cu prietenii si economisesti timp pretios.

11. Daca nu ai timp sau chef sa te pregatesti pentru interviu, imbraca-te cu treningul cu care stai in casa, nu fa dus, nu te pieptana. Aspectul fizic nu e o chestie importanta, nu conteaza ca mirosi a transpiratie sau ca pare ca de-abia te-ai trezit, desi e ora pranzului.

12. Daca in mini-interviul pentru care aplici esti intrebata lucruri despre care nu stii absolut nimic, foloseste motoarele de cautare, ia raspunsurile cu copy/paste si nu te obosi sa mai si citesti sau sa intelegi ce naiba sunt chestiile alea. Cei care te vor suna nu te vor mai intreba aceleasi lucruri, doar le-ai raspuns o data, nu mai au si alte treburi?!

13. In cv povesteste despre cunostintele tale care ocupa posturi importante si sunt bine platite pentru ca au pile. Cat mai pe larg, cu cat mai multe detalii picante, cu atat mai bine. Cei care citesc cv-uri vor aprecia faptul ca tu nu te-ai gandit sa apelezi la relatii. Ca sa iti faci loc cu coatele pentru a obtine interviuri pentru
locurile de munca dorite e o chestiune de pile si tu nu esti o tipa comunicativa.

14. Nu raspunde la numerele de telefon pe care le ai in cv, iar daca ratezi vreun apel, da "bip" numarului de pe care ai fost sunata. Doar ei te cauta, nu?! Ei cauta angajati, tu esti constienta de valoarea ta in lumea celor care cauta
locuri de munca.

15. Precizeaza in cv ca ai de gand sa iti deschizi propria afacere sau ca telul tau este sa ajungi sefa intr-o multinationala, banca, institutie financiara sau guvernamentala cat mai curand.
Potentialul angajator nu se va gandi ca te instruieste ca sa profite altii de cunostintele si experienta ta.

16. Aplica si pentru joburi care nu sunt disponibile in orasul tau si nu uita sa precizezi ca nu te-ai muta pentru obtinerea unui loc de munca.
Sa se uite ei, tu nu ai timp, trebuie sa aplici peste tot unde exista oferte de
locuri de munca!

17. Nu iti publica nivelul de scolarizare invers cronologic; nu conteaza ca se va vedea ca ultima institutie de invatamant pe care ai treminat-o este scoala generala, pentru ca angajatorul are mult timp si rabdare sa caute cat mai multe informatii despre tine. El este primul interesat, nu tu.

18. Pretinde un salariu cat mai mare, chiar daca nu te pricepi la nimic!
Ei trebuie sa stie ca tu esti constienta de valoarea ta, chiar daca nu ai nici una ca potential angajat; cel putin deocamdata!

19. Tutuieste din prima persoana care te intervieveaza, trebuie sa arati ca nu tii la aparente!

20. Intreaba cand iti poti lua concediu dupa primele 10 minute de interviu, spune-le ca tu esti o persoana careia ii place sa isi programeze totul din timp.

Daca in cv-ul ori scrisoarea ta de intentie se regaseste chiar si numai unul dintre punctele de mai sus, intreba-te daca intr-adevar iti doresti un loc de munca.
Nu uita nici o secunda ca someri sunt multi, insa locuri de munca bine platite pentru oameni pregatiti sunt cu mult mai putine!
Categorie: Articolele mele | Adăugat de: yka (2010-05-29)
Vizualizări: 323 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: