Reteta de pizza pentru acasa - Articolele mele - Catalog de articole - generalitati si probleme cotidiene
Acasă » Articole » Articolele mele

Reteta de pizza pentru acasa
Reteta de aluat de pizza
Cantitatile de mai jos va ajung pentru doua tavi dreptunghiulare de aragaz. Daca aveti musafiri, dublati cantitatile.
- 400 grame  faina ( tip 650 sau 000, mie-mi place mai mult cu 650)
- 100 grame de gris de buna calitate
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 pliculet de 7g de drojdie uscata (atentie sa nu expire in urmatoarea luna)
- 1 lingurita rasa de zahar
- 3 linguri de ulei (daca e de masline e si mai bine!)
- 300 ml apa calda (1 pahar si jumatate)
Cum se face aluatul de pizza
Pentru a face aluatul de pizza se procedeaza la fel ca la paine. Lasati coca de pizza la crescut la loc cald pentru aproximativ 20 de minute. Apoi framantati aluatul de pizza iar, pentru vreun sfert de ora. Daca aveti o masina de paine, cu atat mai bine. Folositi de doua ori frunctia de framantare, una pentru amestecarea ingredientelor pentru aluatul de pizza, apoi lasati sa se odihneasca si apoi inca o tura de framantat.
Aluatul trebuie sa fie matasos, fin la atingere si, evident, fara cocoloase.
Apoi intindeti foile pentru blatul de pizza si lasati-l sa creasca in tavi pana pregatiti sosul de pizza.

Sosul pentru pizza
Exista foarte multa lume care foloseste ketch-up pe post de sos pentru pizza. In afara faptului ca gustul nu este tocmai cel mai placut, nu exista un asemenea produs fara conservanti, chimicale si alte adausouri mai mult sau mai putin chimice. De aceea este preferabil sa facem in casa un sos excelent pentru pizza. E atat de bun si aromat, ca eu l-as manca si gol, pe paine!

Ingrediente pentru sosul de pizza
- 6 linguri de ulei de masline
- 4 catei de usturoi curatati si taiati in feliute cat mai subtiri (daca va place mai aromat, dublati cantitatea!)
- 50 de grame de busuioc proaspat tocat bine (il gasti la supermarket) sau 6 lingurite rase de busuioc uscat
- 1 conserva de 400 de grame cu rosii-gogonea fara pielite, in suc propriu (aveti grija la marca, existe multe cu spa-chioara in ele in loc de rosii si suc)
- 2 lingurite rase de sare
- piper negru proaspat macinat

Cum se face sosul de pizza

Puneti pe aragaz o tigaie mica sau o craticioara. Puneti uleiul. Cand uleiul este bine incins, lasati focul la mic, puneti jumatate din cantitatea de usturoi, jumatate din busuioc, sarea si piperul si amestectai cu o lingura d elemn. Cand usturoiul s-a rumenit frumos si a devenit auriu, adaugati rosiile si  restul de usturoi. Fierbeti sosul la foc mic in jur de 20-25 de minute, amestecand mereu si presand rosiile ca se se sparga. Gustati si daca mai trebuie sare sau piper, mai puneti dupa gust. Inchideti focul, adaugati si restul de busuioc si lasati-l sa se racoreasca.

Ce ingrediente folosim pentru pizza
Mozzarella
In primul rand, mozzarella. Ce fel de pizza e o pizza fara mozzarella?
Desi majoritatea pune branza pe pizza la sfarsit, de fapt un pizzer adevarat nu va face niciodata acest lucru. Dupa ce blatul este intins, lasat la crescut si uns apoi cu sosul de pizza, primul lucru pe care il asezam este mozzarella. Preferati mozzarella in pungi fara saramura, pentru ca este mai densa si are o textura mult mai fina. Taiati-o in feliute groase de aproximativ 0,5 cm si puneti-le la distanta de 2,3 cm intre ele. O bucata de mozzarella pe 0,5 kg va ajunge pentru alualtul de pizza si pentru sosul de mai sus.

Pizza cu salam, sunca, bacon, carnati, dar NU parizer
Orice salam de buna calitate, uscat, crud-uscat sau chiar mai zemos este excelent pe
ntru pizza. Totul este sa fie proaspat, daca se poate de casa e si mai bine si sa fie taiat in feliute cat mai subtiri. Nu exagerati insa cu umplutura.
Sub nici un motiv nu folositi parizer pentru pizza.
Din cauza temperaturii devine cleios si va avea consistenta unui gumilastic.

Pizza cu ciuperci
Pentru pizza puteti folosi orice ciuperci vreti, insa proaspete. Cele din conserva, oricat le-ati stoarce, vor mai lasa apa.
Curatati ciupercile de pamant cu o perie de dinti si stergeti-le cu un prosop de bucatarie inainte de a le taia.
Nu le spalati, se vor umple de apa (ciuperca are o consistenta buretoasa).

Ce ardei (peperoni) folosim la pizza
Ardeii dau o dulceata si o savoare nemaipomenita unei pizza facute acasa. Secretul este ca la pizza ardeii nu se pun cruzi. Taiati ardeii (daca aveti de mai multe culori, cu atat mai bine!) dupa cum va vine si perpeliti-i vreo doua, trei minute sau pana se inmoaie un pic intr-o tigaie cu o ligura de ulei, amestecand tot timpul.
Pentru pizza va recomand ardeii kapia, ardeii galbeni si ardeii grasi. Sunt grozavi! Ardeii (peperoni) se pun ultimii. Daca va place pizza cu ceapa, procedati la fel. Caliti putin ceapa inainte de a o adauga deasupra pizzei.

Cum coacem pizza acasa

Dupa ce ati pus si umplutura, pizza este gata pentru a o pune in cuptor. Puneti pizza la copt in cuptorul incins bine si dupa ce ati bagat-o, lasati focul la mic. Puneti pizza intotdeauna pe faftul de la jumatatea inaltimii aragazului si daca cuptorul are problema ca arde prea tare, folositi-va de doua, trei straturi de hartie de copt.
O pizza de asemenea dimensiuni se coace in aproximativ 20-25 de minute. Va dati seama ca este gata cand mozzarella s-a topit si a capatata o frumoasa culoare aurie si blatul este rumenit (ridicati blatul cu o spatula pentru a-l verifica). Daca va place pizza mai crocanta, lasati mai mult cu 5-10 minute la cuptor.
Cand este gata, puteti sa presarati deasupra patrunjel proaspat tocat sau busuioc.

Reguli pentru o pizza facuta in casa reusita
Pentru a face o pizza grovaz de buna acasa, trebuie urmarite cateva reguli simple. In primul rand, blatul trebuie sa fie subtire. In al doilea rand, ingredientele trebuie sa fie proaspate si de buna calitate.
Apoi trebuie sa nu exagerati cu umplutura. In rest, a face o pizza acasa este foarte simplu si o experienta simpatica. Pofta buna!
Categorie: Articolele mele | Adăugat de: yka (05.29.2010)
Vizualizări: 86 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: