Acasă » Articole » Articolele mele

Asa vei avea o greutate corporala normala!
Cat trebuie sa fie indicele de masa corporala?

Prof. dr. Dan Gaita, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara ne spune ca "indicele de masa corporala reprezinta raportul intre greutatea in kilograme impartita la inaltimea ta calculata la patrat. Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate".
Subponderalitate: mai mic de 18,5

Greutate normala 18,5 – 24,9
Supraponderalitate 25,0 – 29,9
Obezitate 30,0 – 39,9
Obezitate extrema: mai mare sau egal cu 40

Conform clasificarii OMS, persoanele cu un IMC intre 25 kg/m2 si 29,9 kg/m2 se definesc ca fiind supraponderale, iar cele cu IMC egal sau mai mare de 30 sunt obeze.

Cate calorii si grasimi trebuie sa consum zilnic?

Conf. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N. Paulescu" atrage atentia asupra importantei pe care o are distributia caloriilor "pentru ca reducerea trebuie realizata in principal pe seama lipidelor saturate care au un risc mai mare de aparitie a arterosclerozei si, implicit, a afectiunilor cardiovasculare".

Pentru a avea o greutate corporala normala este important sa ai doua obiective: cantitatea zilnica de calorii si cea de grasimi, tinand cont de faptul ca un aport caloric sub 1200 de calorii este total contraindicat. Pentru a-ti stabili aceste obiective este necesar sa-ti cunosti nivelul de activitate fizica pe care il ai pe parcursul zilei. Il stabilesti tinand cont de rutina ta zilnica, astfel daca mergi putin sau deloc pe jos, urci putin sau deloc scarile, faci putin sau deloc alte activitati fizice poti sa consideri ca ai un nivel scazut de activitate. Insa, daca arzi zilnic 150 de calorii prin intermediul activitatilor fizice cum ar fi mersul pe jos 3 kilometri, timp de 30 - 45 de minute sau alergat 2 kilometri in 15 minute ai un nivel moderat de activitate.
Calorii pentru femei                                               Calorii pentru barbati
Nivel scazut de activitate:                                       Nivel scazut de activitate:
sub 68,1 kg              1200 calorii                           sub 65,7 kg                1400 calorii
68,1 kg - 74,7 kg      1400 calorii                          65,8 kg - 70,2 kg       1600 calorii
74,8 kg - 83,9 kg      1600 calorii                          70,3 kg si peste        1800 calorii
84 kg si peste          1800 calorii

Nivel moderat de activitate                                    Nivel moderat de activitate
sub 61, 2 kg               1400 calorii                         59 kg si peste          1800 calorii
61,3 kg - 65,7 kg       1600 calorii
65,8 kg si peste        1800 calorii

 Tinta calorica
 Cantitatea maxima de grasimi permisa la fiecare masa
Cantitate maxima de grasimi permisa la
 fiecare gustare 
 1200   12 g  
 3 g
 1400   15 g  3 g
 1600  17 g  3 g
 1800  19 g
 3 g

Tu esti o persoana supraponderala? Dar copilul tau?

Asa se numeste o campanie are isi propune sa informeze populatia si sa ofere solutii pentru prevenirea afectiunilor legate de nutritie. Ea se desfasoara in perioada 4 mai - 30 iunie in toate farmaciile Centrofarm din tara unde poti sa gasesti medici care sa-ti masoare greutatea si inaltimea, sa determine indicele de masa corporala si procentele de grasime si apa din corp pentru aflarea starii de sanatate (subponderal, normal sau obez). De asemenea, poti sa beneficiezi si de o consultatie gratuita la un medic nutritionist pentru analize aprofundate si un eventual tratament corespunzator.


Sfatul specialistului
Conf. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. N. Paulescu"

"Printr-un stil de viata sanatos intelegem, in primul rand, o dieta echilibrata, dar si activitate fizica. Cele doua sunt indisolubil legate pentru ca altfel nu se poate vorbi despre promovarea sanatatii prin mentinerea unei greutati corporale cat mai apropiate de cea ideala. Trebuie sa mentinem dieta echilibrata, din punct de vedere caloric, dar si nutritiv. Iti este interzis sa mananci mult la o masa, sa te saturi si pe urma sa te infometezi. O dieta echilibrata poate fi realizata individual. Nu exista diete minune si universal valabile pe care le putem urma fiecare, dar este important sa avem 3 mese principale si 2-3 gustari in fiecare zi cu un continut mai redus de grasimi".


Stiai ca ...

  • Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inima, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer;
  • 53% din populatia Europei este fie supraponderala, fie obeza;
  • Alte boli asociate cu obezitatea sunt: infertilitatea femeilor, problemele psihice precum depresia si diminuarea respectului de sine sau starea de apnee (intreruperea respiratiei) in timpul somnului;
  • Reducerea cu 5-10% a greutatii corporale aduce avantaje semnificative pentru sanatate, incluzand imbunatatirea factorilor de risc in bolile cardiovasculare.

Categorie: Articolele mele | Adăugat de: yka (2010-11-28)
Vizualizări: 359 | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: