Michel Montignac a descoperit ca nici
grasimea, nici caloriile nu ne ingrasa, ci o grupa anumita de
carbohidrati, pe care el ii numeste "carbohidrati rai". Acesti
carbohidrati provoaca in pancreas o varsare marita de insulina. Iar o productie mare de insulina are ca urmare un
surplus de energie, care se transforma in grasime. Evitand aceasta grupa de alimente (cartofi,
porumb, zahar, faina alba, etc), dar mancand de 3 ori pe zi pe saturate,
nu numai ca se slabeste, ci ne simtim plini de vitalitate, nu pierdem
din masa musculara la slabit si senzatia de oboseala de dupa masa
dispare.
Carbohidratii sunt impartiti dupa indexul
lor glicemic; cine vrea sa slabeasca mai repede trebuie sa consume
alimente cu aceasta valoare pana-n 35. In afara de carbohidrati,
Montignac recomanda grasimile cu acizi grasi omega 3 (prezenti in peste)
sau cei cu acizi grasi nesaturati (in ulei de masline sau avocado), iar
grasimile saturate trebuie limitate, consumand cu precadere carne
slaba, lactate cu procent scazut de grasimi.
Dieta
Montignac consta in doua faze: faza 1, cea de slabire, in care
alimentele cu indexul glicemic intre 35 si 50 nu au voie sa fie
amestecati cu grasimi saturate si faza a 2-a, de mentinere, in care pot
fi consumate toate alimentele cu indexul glicemic pana in 50. Toate
alimentele cu indexul glicemic mai mare de 50 vor fi evitate pentru ca
pot duce la ingrasare. Micul dejun in dieta Montignac: poate fi cu carbohidrati si proteine (exemplu:
paine integrala cu dulceata conforma si iaurt cu grasimi pana in 1%) sau
cu proteine si grasimi (exemplu: oua, sunca slaba, branza). Cel din
urma totusi cel mult de doua ori pe saptamana, din cauza grasimilor
saturate. Pranzul
in dieta Montignac: cel cu proteine si grasimi este recomandat
(peste, carne slaba, oua in combinatie cu carbohidrati cu indexul
glicemic pana in 35). Pranzul cu carbohidrati pana in 50 sa se consume
de cel mult 3 ori pe saptamana si nu se combina cu nici un fel de
grasime saturata. Cina in dieta Montignac: identica cu pranzul, insa ceva mai usoara. Numai
in cazul in care la masa de pranz a fost cu proteine si grasimi, se
poate lua o cina cu carbohidrati pana in 50. Aceasta metoda de slabire prin dieta
Montignac "traieste", se lucreaza la ea in continuare si in fiecare noua
carte a domnului Montignac apar lucruri noi, de obicei care ne
ingradesc mai putin decat inainte in consumarea unor alimente. Dieta
Montignac este atestata de sute de doctori si studii stiintifice, Kylie
Minogue, Hugh Grant, Rowan Atkinson (Mr. Bean) sunt numai cateva
exemple de personalitati care se hranesc dupa acest model. Dieta Montignac este o metoda sanatoasa de
alimentatie, in niciun caz o dieta cu ajutorul careia scapam repede de
3-5 kilograme si dupa aceea putem manca la fel de dezordonat ca inainte.
Dieta
Montignac este recomandata acelora care nu vor sa renunte
la mancat calitativ bine si carora le place sa gateasca.
Reguli
in Dieta Montignac - Nu se amesteca niciodata alimente cu IG mediu
cu lipide (carnea, grasimile, uleiurile) in cursul aceleiasi mese.
Permis este numai pestele si putin ulei de masline. - Se elimina din
alimentatie alimentele cu IG mare. - Evitati sa mancati paste
fainoase, chiar daca sunt din faina integrala. mai ales evitati sa le
mancati calde. - In Dieta Montignac, painea neagra cu tarate sau
integrala, (fabricata numai in casa cu faina necernuta, se mananca numai
la mesele glucidice). Painea industriala se elimina total din
alimentatie. - Se elimina total din alimentatie orezul alb,
indiferent de forma bobului. Exceptie face orezul Basmati, care este
conform. - Se poate consuma numai orez integral sau salbatic, insa nu
foarte des. Orezul salbatic are IG-ul 35, deci se poate combina cu
grasimi si se poate manca la mese lipido-proteice - Daca tineti Dieta
Montignac puteti consuma 0,1 l vin pe zi, insa nu si alte bauturi
alcoolice (bere, cognac, whisky, etc). - Evitati cafeaua pe cat
posibil. Michel Montignac recomanda doar cafeaua fara cofeina, insa si
pe aceea cu extrema moderatie. - Respectati programul de masa, nu
„sariti” peste ele. In Dieta Montignac programul de masa trebuie
respectat. - Impartiti alimentele in trei mese si respectati, pe cat
de mult posibil, orele de masa. - Nu beti multe lichide inainte sau
in timpul meselor. - Mancati incet, mestecand pe indelete. O
masticatie corecta a bolului alimentar imbunatateste sanatatea dintilor,
previne bolile aparatului digestiv si in plus, da senzatia de satietate
mult mai rapid. - Concentrati-va asupra mancarii in timpul mesei,
evitati mancatul in fata televizorului sau cu o carte in fata si
bucurati-va de fiecare inghititura. In dieta Motignac manacrea trebuie
savurata. - Eliminati total bauturile carbogazoase si sucurile de
fructe fabricate industrial, chiar daca se spune ca nu contin zahar sau
ca sunt „light”. - Este absolut necesar ca in Dieta Montignac dupa o
masa glucidica sa asteptati cel putin 2 ore inainte de a manca o masa
lipidica (cu grasimi). - In Dieta Montignac se recomanda cu tarie ca
dupa o masa lipidica (cu grasimi) sa asteptati cel putin 3 ore inainte
de a manca o masa glucidica. - Consumati cat mai multe fibre
alimentare din salate, legume si fructe, Dieta Montignac fiind o dieta
in care aportul de elemente nutritive este perfect echilibrat.
Faza
a II-a in Dieta Montignac Faza a II-a in Dieta Montignac
este mult mai lejera, trebuie doar sa respectati principiile de baza ale
fazei I, dar singura diferenta este ca puteti combina alimentele cu
IG-ul mijlociu cu lipide si proteine. In aceasta etapa din Dieta
Montignac se urmareste mentinerea greutatii, deoarece s-a ajuns deja la
silueta dorita.
Reguli de baza in faza a II-a (de
mentinere) - Toate regulile din faza I - In Dieta
Montignac nu se recomanda folosirea inlocuitorilor chimici de zahar. In
Dieta Montignac zaharul este „tabu”, deci nici in faza II nu este permis
consumul de zahar. - Nu se mananca paine la pranz sau la cina.
Painea neagra sau integrala preparata in casa, se consuma numai la micul
dejun, aceasta regula fiind valabila si in faza I. - Eliminati
sosurile industriale, cele mai multe contin amidon. - Nu beti decat
lapte degresat. - Mancati cat mai mult peste, fructe de mare si
preferati lipidele "bune”, pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare . -
Atentie la deserturi! Preferati fructele conforme si deserturile
conforme pentru dieta Montignac. - Evitati sa consumati multe lichide
inainte sau in timp ce mancati. - Evitati bauturile alcoolice,
exceptie facand vinul, exact ca in faza I. Se poate consuma vinul sec si
sampania seaca. - Daca doriti neaparat, in dieta Montignac preferati
sa beti sampanie dry si vin sec, ca aperitiv, dar mancati in prealabil
(cruditati, branza). Nu beti alcool pe stomacul gol. - La masa,
consumati de preferinta apa (nu minerala, nici sifon) sau beti putin vin
(nu mai mult de 1-2 pahare pe zi). Mancati inainte de a bea vinul . -
Beti apa in timpul zilei (1,5- 2 litri), functie de necesitati si de
temperatura ambientului. - Puteti consuma espresso din cafea arabica,
insa cu moderatie.
Clasificarea alimentelor in
Dieta Montignac Grupa 1 (glucide): cereale integrale, paine
integrala, paste integrale, orez nedecorticat, lactate cu 0,1% grasime Grupa
2 (proteino - lipide): carne, peste, oua, smantana, branza, uleiuri
vegetale Grupa 3 (legume, fibre): toate legumele si fructele crude,
ceapa, conopida, spanac, fasole verde, gulii, castraveti, varza rosie,
varza alba, rosii, usturoi
Reguli de combinare a
alimentelor Grupa 1 se poate combina cu grupa 3 Grupa 2
se poate combina cu grupa 3 Grupa 1 nu se va combina cu grupa 2
Nota: Inainte de a incepe orice
fel de regim alimentar, consultati-va medicul!
|