Acasă » 2010 » Mai » 24 » 2010 ar putea fi cel mai călduros an din istorie, potrivit cercetătorilor
1:07 PM
2010 ar putea fi cel mai călduros an din istorie, potrivit cercetătorilor
Oamenii de ştiinţă au avertizat că 2010 ar putea deveni cel mai călduros an din istorie, după ce înregistrările arată că s-au atins niveluri record ale temperaturii în perioada ianuarie-aprilie, relatează The Sunday Times.

Cercetătorii, din cadrul centrului independent Met Office şi NASA vor publica în curând date care arată că această tendinţă ar putea continua pe tot parcursul anului.

James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale (Giss) din cadrul NASA, a declarat: "Temperatura globală medie din ultimele 12 luni a fost cea mai ridicată din ultimii 130 de ani". El a precizat că decembrie şi februarie au fost printre cele mai călduroase luni din perioada respectivă.

"În Europa a fost o iarnă rece, dar, la nivel global, perioada ianuarie-martie a fost printre primele şapte cele mai călduroase începuturi de an din istorie", a declarat şi Vicky Pope, din cadrul Met Office, adăugând: "Acest an are peste 50% şanse să fie cel mai cald din istorie".

Temperatura medie globală se bazează pe măsurătorile făcute de mii de staţii de monitorizare şi sateliţi. Acestea sunt înregistrate şi analizate independent de Met Office, Giss şi Centrul naţional pentru date privind clima din North Carolina.

Cercetătorii sugerează însă că încălzirea este puternic legată de schimbarea temporară a curenţilor din Pacific, fenomen cunoscut sub numele de El Nino, care a condus la eliberarea unei cantităţi mari de căldură din ocean în atmosferă, mai degrabă decât de încălzirea globală.Vizualizări: 264 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: