Acasă » 2011 » Mai » 9 » 5 minuni naturale ale lumii care merita vazute inainte sa dispara
4:23 AM
5 minuni naturale ale lumii care merita vazute inainte sa dispara
1. Everglades

Acest parc national din Florida, SUA, care are o suprafata de aproximativ 2,5 milioane de acri, include mlastini, chiparosi de balta, mangrove, savane de pini. Este singurul loc din lume in care crocodilii si aligatorii impart teritoriul.

Amenintari: poluarea care vine de la ferme, speciile invazive, dezvoltarea irationala, plus faptul ca 60% din apa din regiune este redirectionata catre orasele si fermele din apropiere. Rezultatul: Everglades are in prezent jumatate din marimea pe care o avea in 1900. Mai mult, zona reprezinta singurul habitat pentru pantera de Florida, existand mai putin de 100 de exemplare ramase aici. Aceasta specie ar putea sa dispara complet in urmatorii 40 de ani, si nu este singura, cel putin alte 20 de specii din Everglades fiind in pericol.
2. Insulele Maldive

Aceasta zona din Oceanul Indian este bogata in recife si in specii de pesti aflate din pacate in pericol, cum ar fi rechinul-leopard.

Amenintari: putini oameni de stiinta sunt optimisti in ceea ce priveste "supravietuirea" Insulelor Maldive, in cazul in care incalzirea globala continua, iar topirea ghetii duce la cresterea nivelului marii. Cele 1.190 de mici insule si atoli (din care 200 sunt locuite) se ridica cu doar aproximativ 2,5 metri deasupra nivelului marii. In 2008, presedintele statului insular Maldive a anuntat ca Guvernul are in vedere cumpararea de pamant in alte tari, inclusiv in India, pentru a oferi un camin cetatenilor ce vor fi evacuati de pe insule daca nivelul apei creste.
3. Parcul National Ranthambore - statul indian Rajasthan

Este vorba de unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea tigri.

Amenintari: populatia globala de tigri salbatici a scazut la aproximativ 3.200 de exemplare, mai mult de jumatate dintre ei traind in India. Daca nu se fac eforturi extreme, aceste animale ar putea sa dispara in timpul vietii noastre. In 1900 in India traiau in jur de 100.000 de tigri, deci ultimele doua secole au adus schimbari drastice. Se estimeaza ca un tigru este ucis in fiecare zi pentru ca parti din corpul sau sa fie folosite in medicina traditionala chineza.

5 minuni naturale ale lumii care merita vazute inainte sa dispara (Galerie foto)


4. Padurea tropicala Tahuamanu

Papagalii macaw impart acest taram de vis cu creaturi care sunt pe cale de disparitie, cum ar fi jaguari, oceloti si vidre uriase.

Amenintari: aceasta padure magnifica din Peru este si o sursa semnificativa de mahon, dar exploatarile forestiere ilegale au afectat grav zona, Statele Unite fiind responsabile pentru cumpararea a 80% din lemnul de mahon. Dintr-un singur copac se poate face mobila de un milion de dolari. Exploatarile au distrus fragilul ecosistem si, in plus, minele de aur din apropiere au dus la eliberarea de mercur in aer si apa.

5 minuni naturale ale lumii care merita vazute inainte sa dispara (Galerie foto)


5. Bazinul raului Yangtze

Animale exotice precum ursul panda gigant sau oaia pitica pot fi gasite in aceasta zona.

Amenintari: inclusiv guvernul chinez a luat la cunostinta faptul ca bazinul raului Yangtze este in pericolul de a pierde specii deosebite din viata marina si animala. Defrisarile, poluarea si alunecarile de teren au afectat grav regiunea.
Vizualizări: 352 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: