Acasă » 2010 » Mai » 29 » Inteligenta emotionala
7:49 PM
Inteligenta emotionala
Fiecare dintre noi a cunoscut elevi si studenti straluciti, dar care au reusit mai putin in profesia aleasa si in viata privata. Adesea este vorba de persoane care sunt bine dezvoltate din punct de vedere intelectual, dar care reusesc mai putin sa-si coordoneze mentalul si emotiile.
Inteligenta emotionala este larga si utilizeazta mentalul, capacitatea de a prevedea in timp, de a capta ceea ce se petrece in spatiu, inclusiv reactiile celorlalti fata de propriile comportamente. Experienta urmatoare este concludenta. Un experimentator abordeazta o clasa de copii de patru ani, cu inteligenta medie. El le spune: „Va dau fiectaruia un pachet de bomboane si voi puteti sta le mancati farta sta fiti pedepsiti, dar eu trebuie sta lipsesc ctateva minute. La intoarcere, cei care nu au mancat bomboanele vor mai primi un pachet”. S-a observat ca unii s-au grabit sa-si manance bomboanele, iar altii au putut astepta pentru a obtine un beneficiu mai mare. Acesti copii au fost revazuti la vtarsta de 18 ani, adicta 14 ani mai tarziu.
Dupa ce li s-a analizat comportamentul, s-a constatat ca aceia care au putut sta se abtinta pentru un beneficiu mai mare (doua pachete de bomboane) aveau mai putine conflicte cu prietenii si parintii lor, reusisera la scoala sau in munca si aveau tendinta de a fi lideri.

Staptanirea emotiilor si capacitatea de adaptare
„Cei care au constiinta de sine dau dovada de o anumita subtilitate in viata afectiva… Sunt oameni independenti, cu o minte santatoasa, care au simtul masurii si o conceptie pozitiva despre viata. Atunci cand sunt intr-o dispozitie proasta, ei nu se framtanta prea mult si sunt capabili sa scape repede de ea. Cunoasterea emotiilor inseamna sta poti sta le identifici. Staptanirea lor este capacitatea de a le adapta in functie de fiecare situatie, de a putea amana satisfacerea dorintelor, de a reprima impulsurile. Inteligenta interpersonala este aptitudinea de a-i intelege pe ceilalti: ce ii motiveaza, felul lor de a munci, cum sa cooperezi cu ei. Empatia este elementul fundamental si are drept consecinta altruismul. Ei intretin relatii bune cu ceilalti. Dau dovada de o anumita stabilitate in viata lor afectivta. Eficacitatea raporturilor lor interpersonale tine in parte de priceperea de care dau dovadta pentru a stabili o sincronie emotionalta, semn al gradului de apropiere in simultaneitatea sentimentelor, coordonarea gesturilor si dezinvoltura in relatii. Ei au capacitatea de a organiza grupuri de a negocia solutii si a percepe sentimentele, motivatiile si preocuparile celorlalti. Aceasta intelegere permite o mai mare intimitate si aparitia unui sentiment de simpatie. Aceasta aptitudine o intalnim la consilierii buni sau la psihoterapeuti, la marii romancieri, la liderii inntascuti, la actorii buni si la vtanztatorii eficienti", spunea Daniel Goleman, in cartea sa „Inteligenta emotionala".

Detasarea, calea catre adevaratele emotii
Inteligenta masurata prin coeficientul intelectual este mai aproape de mental si este valorificata mai ales in scoala si la universitate. Inteligenta emotionala este mai aproape de sentimente, de spontaneitate, de creativitate si de relatiile interpersonale. Pentru a putea dezvolta aceasta inteligenta, sunt importante douta etape: simpatia si empatia. Prima etapta, simpatia, este capacitatea de a ne identifica atat cu experienta, cat si cu emotia pe care le traieste persoana din fata noastra, ca si cum am fi acea persoana: a plange, a rade, a-i simti frica. Dar niciodata nu trebuie sa uitam acest „ca si cum". A doua etapa este empatia propriu-zisa, care este capacitatea de a te detasa de celalalt, de a nu ne identifica pentru a evita amestecul emotiei noastre cu a celuilalt sau a problemei noastre cu a celuilalt si pentru a fi astfel si mai capabili de a-l ghici, a-l intelege si de a-l ajuta pe celalalt.

Frica, bucuria, tristetea
Inteligenta emotionala este capacitatea de a simti sentimente (frica, bucurie, furie, tristete) si senzatii corporale (tensiune, destindere, prospetime, caldurta, culoare, zgomote, contactul pielii etc.). Inteligenta emotionala mai inseamna faptul de a fi constient de toate aceste senzatii si sentimente, de a le exprima, de a le identifica, de a le comunica, de a controla si de a amana impulsurile pentru un beneficiu, de a recunoaste ce depinde de sine si ce apartine celuilalt, de a integra nevoile sale in comportamente coerente, adaptandu-le realitatii exterioare,
si, in sfarsit, de a observa si a ghici sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie) pentru a dezvolta relatii mai armonioase in recunoasterea reciprocta.

Calitatea relatiilor noastre interpersonale

In toate aceste trairi ale noastre este important sa fim in contact cu lumea exterioara si cu ceea ce se petrece in interiorul nostru, observand in paralel procesul intern care se dezvolta. Este important sa privilegiem contactul „aici si acum” cu celtalalt, astfel incat sa fim cu totul prezenti in raport cu noi insine si cu ceilalti pentru a putea raspunde nevoilor noastre si pentru a crea astfel o relatie. Calitatea relatiilor noastre este un indicator important al calitatii vietii noastre.
Este important sa constientizam importanta pe care o alocam inteligentei emotionale si modul prin care ne putem antrena pentru a o dezvolta cat mai repede si eficient. Investind in inteligenta emotionala, putem creste calitatea vietii la cote pe care nici macar nu am indraznit sa le imagintam. Merita sta reflectam la aceste perspective.
Vizualizări: 436 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: