Acasă » 2010 » Noiembrie » 28 » OTP Bank: Sistemul bancar ar putea înregistra şi anul viitor pierderi
8:29 PM
OTP Bank: Sistemul bancar ar putea înregistra şi anul viitor pierderi
Sistemul bancar din România ar putea încheia şi anul viitor pe pierdere din cauza provizioanelor şi a competiţiei "feroce", care va duce la scăderea ratelor la credite, consideră directorul general al OTP Bank România, Laszlo Diosi.

"Evoluţia sistemului bancar din 2011 depinde de strategiile prudenţiale ale băncilor, dar cred că o să avem o imagine similară cu cea din acest an. Costul riscului nu scade imediat după ce creditele neperformante încep să se reducă. Sunt sigur că vom vedea o concurenţă feroce care poate duce la reducerea dobânzilor la credite, ceea ce poate a avea un efect negativ asupra profitabilităţii", a declarat Diosi pentru MEDIAFAX.

El a arătat că situaţia financiară a sectorului bancar va depinde anul viitor de mediul macroeconomic, dar şi de unele decizii ale Parlamentului.

Sistemul bancar a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 474,5 milioane de lei (110 milioane de euro), iar mulţi analişti şi bancheri se aşteaptă la un rezultat negativ pentru tot anul 2010.

Diosi spune că o veste bună pentru sectorul bancar este dată de continuarea creşterii economisirii, chiar dacă într-un ritm mai redus decât anul trecut, în condiţiile în care companiile au consumat rezervele, şi anticipează că trendul va continua în 2011.

"În 2011 companiile care au supravieţuit crizei trebuie să investească banii în expansiune, în cumpărarea concurenţilor. Am discutat cu două companii care vor să preia concurenţii. Au supravieţuit companiile bune şi cele cu un grad redus de îndatorare. Nu putem spune că există sectoare care au supravieţuit, în fiecare industrie există supravieţuitori", a continuat şeful OTP Bank România.

El consideră că băncile se vor concentra anul viitor în primul rând pe creditarea companiilor şi a IMM-urilor, în condiţiile în care revenirea segmentului de retail are loc de obicei la jumătate de an după îmbunătăţirea situaţiei firmelor.

"Probabil că anul viitor va exista o luptă pentru multe refinanţări, ceea ce este bine pentru clienţi. Eliminarea comisionului de rambursare anticipată duce la competiţie", anticipează Diosi.

Şeful OTP Bank România se aşteaptă ca băncile să investească foarte mult anul viitor în campanii de marketing cu "câini, familii, copii, oameni veseli care sar pe câmpuri", pentru refacerea imaginii în rândul clienţilor.

"Nu cred în asta. Imaginea poate fi restabilită doar prin tranparenţă şi discuţii cu clienţii, adică trebuie să vină din operaţiunile zilnice. Imaginea nu se va reface prin campanii de imagine", a continuat Diosi.

El a făcut şi o comparţie între România cu Irlanda, stat în care creditarea a crescut puternic în anii de dinaintea izbucnirii crizei şi care în prezent se confruntă cu probleme grave tocmai din cauza sistemul bancar.

"Băncile irlandeze au avut un management liberal, dar s-au bazat pe finanţarea externă. Sectorul bancar din Irlanda a produs pierderi şi instabilitate pentru stat. În România au existat probleme macroeconomice similare, cu excepţia nivelurilor mai ridicate ale deficitului bugetar şi a datoriei publice, dar băncile sunt controlate în principal de grupuri străine, astfel că pierderile sunt cumva împărţite", a spus Diosi.

El a mai arătat că România diferă de Irlanda şi prin nivelul mult mai ridicat al gradului de adecvare a capitalului sistemului bancar.

"Finanţarea sectorul bancar este stabilă şi lichidă pentru următorii zece ani şi băncile nu îşi retrag fondurile de pe piaţă. Aceasta este diferenţa crucială. Sectorul bancar stabil poate ajuta economia să înceapă să crească şi nu are nevoie de ajutor suplimentar. În Irlanda trebuie să ajuţi în primul rând sistemul bancar şi abia apoi poţi să ai grijă de economie", a mai spus directorul general al OTP.

Vizualizări: 336 | Adăugat de: yka | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: